Terug

Een beetje geschiedenis...
Hvar, met recht de parel van de Adria, is het op een na grootste Dalmatische eiland tussen Split en Dubrovnik. zie kaart van Kroatië
Archeologische opgravingen toonden al de aanwezigheid van de mens aan in de prehistorie, in de tijden van herten- en visserstammen.
In de oudheid stichtten de Grieken de kolonie Pharos op de huidige locatie Starigrads. Vervolgens werd het eiland door Illyrier en daarna door de Romeinen bezet. Zij onderdrukten de bevolking in het hele gebied van Dalmatië. Rijke kooplieden bouwden in en rond Hvar en Jelsa hun riante zomerverblijven. In die tijd floreerde de economie van het eiland op de wijnbouw, de visserij en de handel.
Na de val van het Romeinse rijk viel Hvar in handen van Kroatische koningen, die op hun beurt zich weer moesten terugtrekken van de veroveraars van de Republiek Venetië. Venetië heerste toen over heel Dalmatië, zonder echter hun grote rivaal Ragusa, het huidige Dubrovnik, te kunnen inlijven.
Het gouden Venetiaanse tijdperk luidde de bouw in van het Bisschoppaleis, van het Arsenaal, het Stadstheater en het Franciscaanse klooster. Het eiland beleefde onder de “pax venitiana” een lange periode van bloei in economie, wetenschap en cultuur tot aan de val van de Republiek in het jaar 1797.
Hvar kwam voorts onder Oostenrijkse en later onder Frans gezag (1806). Na de val van Napoleon heerste het Oostenrijks-Hongaars keizerrijk het gebied dat zorgde voor een relatieve stabiliteit in de 19e en begin 20ste eeuw tot de komst van het Italiaanse leger. Bij het verdrag van Rapallo in 1921 werd Hvar definitief ingelijfd bij het Serbisch-Kroatisch koninkrijk, dat na de 2e wereldoorlog Joegoslavië werd.
Na de dood van Tito brak onder de verschillende bevolkingsgroepen een burgeroorlog uit, die met de stichting van de Republiek Kroatië op 15 januari 1992 eindigde.

Kunst
Hvar was altijd het centrum van intense bedrijvigheid in cultuur en kunst. Het bracht grote schrijvers voort, als Petar Hectorovic (1487-1572) en Hanibal Lucic (1485-1553). Het in 1612 gebouwd theater was het eerste in Europa.

Het historische centrum
Het centrale plein voor de St. Stefankerk wordt beschouwd als het grootste en het mooiste plein van heel Dalmatië. Vanaf einde 18e eeuw is het bestraat met brede stenen en is het omringd door het Bisschoppelijk paleis, de zit van de Gouverneur en het Arsenaal. Het plein is het centrum van politieke, culturele en economische manifestaties van de stad. Rond het plein, staan prachtige met witgrijze stenen opgetrokken huizen. De rode bakstenen daken kleuren de in trappen gebouwde huizen, waar nog kleine heimelijk verborgen tuinen liggen en de bougainvilles, de citroen- en granaatappelbomen bloeien.
De zogenaamde “Spaanse” citadel, gelegen op een over de stad kijkende heuvel, trekt alle ogen naar zich toe. Gebouwd in de 16e eeuw, werd het door een explosie gedeeltelijk vernield en later weer gerestaureerd. Vanaf de citadel heeft men een prachtig uitzicht op de stad en de Pakleni eilanden.
Het “Fort Napoleon”, gebouwd in 1811 onder Franse bezetting, biedt het hoogste uitzichtpunt. Het panorama is fenomenaal, vooral tijdens de zonsondergang. Om het punt te bereiken neemt men de weg naar Brusje, dan een kleine weg naar rechts, die naar de top leidt. Tegenwoordig is het fort in gebruik als astronomisch observatiepunt.
Foto's

Hvar vandaag
Hvar wordt vaak het “Kroatische Saint-Tropez” genoemd. Niet alleen door de talrijke jachten, die ’s zomers in de haven, aan de rand van een imposante met palmen begrensde laan, aanleggen, maar ook vanwege de Jetset en de Vips uit de hele wereld, van Tom Cruise, Sharon Stone, Stephanie van Monaco, Benetton tot Jack Lang en Romano Prodi, die hier graag verkeren. In de zomer komen veel jonge mensen uit de hele wereld en zoeken graag hun vertier in de dancings, zoals Metropolis of Carpe Diem.
Het eiland is het meest bezochte en het zonnigste (gemiddeld meer dan 2700 zonuren per jaar) van Dalmatië. Hvar werd door het reisblad Traveller gekozen als een van de 10 mooiste eilanden van de wereld, samen met Kapri, Bali en Mykonos.
Het klimaat is representatief voor de Middellandse Zee, met hoge, maar geen snikhete zomertemperaturen en met milde winters. Het eiland is rijk bedekt met tamme pijn- en olijvenbomen. Verder vindt er lavendel- en wijnbouw plaats.
Wat op de bezoeker meteen indruk maakt, is het turkooisblauwe en kristalheldere water van de zee met de kleine inhammen aan de kust, waar men bijvoorbeeld als FKK-er het ware paradijs kan vinden.
Foto's

Wegen
De grote weg, die Hvar met Starigrad door de tunnel verbindt, gaat verder naar Jelsa en is goed berijdbaar. De secondaire weg Starigrad-Hvar is bochtig en van minder kwaliteit, maar de omgeving is prachtig. De zuidkust (Zavala, Ivan Dolac) kan men via een lange, smalle en donkere tunnel bereiken. Door de slechte staat van de tunnel, maar met de fantastische uitzichten, wordt deze tocht naar de kust een echte belevenis. Heuvels vallen als het ware in de blauwe zee. De flanken daarvan zijn bedekt met druivenranken, die de beste wijn van Dalmatië produceren.
Foto's

Veerboten
Talrijke autoveerboten verbinden Split met Starigrad en vele catamarans brengen horden toeristen direct naar de stad Hvar. Vanuit Italië zijn directe veerdiensten tussen Ancona – Split en Pescara – Starigrad. De stad Sukuraj ligt aan de andere zijde van het eiland en slechts 5 km van het vasteland. Uit deze stad varen de veerboten naar Drvenik.
Foto's

Oude stenen huizen
De liefhebber van oude huizen uit steen worden in Kroatië en in het bijzonder op het eiland Hvar verwend. Van de schilderachtige kleine dorpen, die her en der op de berghellingen opduiken, tot in de oude delen van de steden Hvar, Starigrad, Jelsa of Vrbska, wordt U betoverd door het lieflijke van deze oude typisch Dalmatische huizen met hun rode daken. Enkele zijn al traditioneel gerestaureerd, andere zijn verlaten en zijn overwoekerd met braamstruiken en klimop.
Menig voorbijtrekkende vreemdeling heeft voor deze huizen staan dromen, de gelukkige bezitter te zijn van een dergelijk stulpje om zijn welverdiende pensioen onder de zon in Dalmatië door te brengen. De eilandbewoners zijn echter inmiddels zich ook bewust geworden van dit gat in de markt. Dat heeft de huizenprijzen in de laatste jaren enorm doen stijgen. Bovendien gaan de koopformaliteiten zeer moeizaam en tijdrovend. Liefhebbers zijn dus gewaarschuwd...
Foto's

Terug

La Casa di Elisa, une maison d'hôtes (hotes) à Hvar (Croatie) avec 9 studios, 2 chambres et 1 appartement, la plupart avec vue sur mer. A Hvar en Croatie dans la city, des hotels, des maisons d'hotes et studios de charme, location d'un appartement avec vue sur la mer, des auberges / résidences dans le centre ville, un logement de charme avec 9 chambres. En Dalmatie, la Casa di Elisa, notre maison d'hotes à Hvar avec chambres et des appartements. A Hvar (Croatie) face à l'Adriatique, des hotels, maisons d'hôtes de charme avec vue sur mer, hébergement dans un appartement, une résidence dans la ville, un logement de charme avec des chambres. Des infos sur la météo , les vieilles maisons en pierres (prévisions et informations avec photos) avec un plan de Hvar et une carte de Croatie.

Hvar,hvar / Croatie, un hotel ou maisons d´hôtes en ville.